11 Luther-tur: Fredløs og forfulgt.

Wartburg i Tyskland var et tilfluktssted for Martin Luther 1521 mai -1522 mars, da Martin Luther var på  flukt fra Worms. Han var fredløs og forfulgt fordi han ikke ville trekke tilbake bøkene han hadde skrevet som talte paven i Roma midt imot.

 

 

Jeg ble fascinert av symbolverdiene,  en kanon, hvite duer og vakre blomster, som var samlet på et sted på Wartburg. I sum ble dette for meg håp om fred, rettferdig frihet, rein glede og fargerikt liv.

I Bibelen er duen brukt i flere symbolske sammenhenger. I 1. Mos. 8,8-12 sender Noa ut en due for å se om vannet hadde sunket fra jordoverflaten. Den kom tilbake med et oljeblad.

Ved Jesu dåp er alle evangelistene enig om at Den Hellige Ånd kom ned i skikkelse av en due. Les mer i Wikipedia.

 

 

Utsikt fra Wartburg. Warte betyr utsiktstårn, og burg betyr borg eller slott. En av de meste brukt salmene  som Luther skreiv, var Vår Gud han er så fast en borg. Kan oppholdet som fredløs og forfulgt på Wartburg være noe av bakgrunnen for denne salmen? Han skreiv den i 1529 etter Salme 46 i Bibelen. Slik begynner Salme 46: Gud er vår tilflukt og vår styrke, og slik slutter den: Jakobs Gud er vår faste borg.

 

 

Vi fikk ikke lov til å fotografere inne i bygningene på Wartburg. Dette bildet er fotografert av etter et annet bilde. Dette rommet  kalles Lutherstube. Her satt Luther og oversatte Det nye testamente til folkelig tysk i ca. 11 uker for nesten 500 år siden. Luther bodde anonymt her som fredløs. På denne bakgrunn tenker jeg på Jesu ord til disiplene som Luther oversatte. Ja, salig er dere når de for min skyld håner og forfølger dere, lyver og snakker onde om dere på alle vis. Matt 5,11.

Trygve Omland

Minner fra Luther-turen 13.09.2017, skrevet i Lyngdal 13. oktober 2017.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg