En avholdsmann var kandidat som kansler i Tyskland.

Jeg var nettopp kommet hjem fra en reise i Martin Luthers spor i Tyskland 9.-16.september 2017. Blå Kors Kristiansand sto for opplegget som var alkoholfritt. På nyhetene hadde de nettopp fortalte om Martin Schulz, kandidat til å velges som kansler i Tyskland. I denne situasjonen spirer det noen tanker som kan være aktuelle også etter valget i Tyskland og under 500 års jubileet for Martin Luther.

 

Martin Schulz

Martin Schulz. Bilde fra https://twitter.com/Martin Schulz.

 

Martin Schulz satset som ung på å bli proff fotballspiller, men den drømmen ble knust på grunn av en kneskade. Nederlaget førte til at han ble alkoholiker, og han fullførte aldri videregående skole.

Men Schulz reiste seg igjen. Han ble avholdsmann, tok utdannelse som bokhandler og ble borgermester i Würselen lengst vest i Tyskland.

Deretter ble han valgt inn i Europaparlamentet, der han har vært i hele 23 år, de siste fem årene som president. Du kan lese mer om denne mannen på https://www.nrk.no/urix/martin-schulz-til-nrk som er min kilde.

Fortellingen om Martin Schulz inspirerer oss til å vise solidaritet med mennesker som har opplevd livstruende nederlag. Det finnes mange på Sørlandet med behov for å møte medmennesker som sier nei takk til alkohol. Schulz viser oss at det er mulig å reise seg etter nederlag, ta utdannelse og bli ressursperson i samfunnet.

Jeg leste på internett om en annen tysker som åpnet øynene våre for det glade budskap om frelsen i Kristus Jesus.  I år feirer vi 500 års jubileum for denne mannens gjenoppdagelse av de gode nyhetene om frelse uten gjerninger. Martin Luther oppdaget Guds nåde under stille refleksjon over Rom 1,17. Guds rettferdighet er ikke en streng dømmende rettferdighet, men uttrykk for Guds barmhjertighet og nåde. Vi blir frelst, ikke på grunn av gode gjerninger, men alene ved troen på Jesus Kristus. I troen på evangeliet er det en veldig kraft som kan reise oss opp fra synd, fall, feiltrinn og forsømmelser. Vi kan følge Luther i disse sporene.

 

Statue av Martin Luther I Wittenberg. 

 

Men vi er fri fra å følge Luther i hans syn på alkohol. Martin Luther var glad i øl, og hadde en kone som var ølbrygger. Den ufortjente frelsen gir oss frihet til å velge en annen holdning til alkohol. Vi blir ikke rettferdige for Gud ved å si nei til alkohol. Men for mange er det frigjørende å stå sammen med mennesker som trenger støtte til å velge en alkoholfri livsstil. 

Trygve Omland              

Artikkelen står i Bladet Egden nr. 3 – september 2017. Det er et blad for Det norske totalavholdslag (DNT ) i Agder. DNT Edru Livsstil i Norge har som mål å ha 2300 medlemmer innen 2019. 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg