Til i dag har Herren hjulpet i Canada og Lyngdal.

Til i dag har Herren hjulpet.

Jeg er nettopp ferdig med å lese romanen Liv andre har levd av Edvard Hoem, Forlaget Oktober, 2017.  Et kort utvalg fra den store romanen vil jeg trekke fram her.

Hovedpersonen, Eilert Knudtson, som var innvandrer fra Norge til Canada, var blitt enkemann. Da han skulle feire sin 60 årsdag i 1936, var hans kone, Martha, død.  Hoem skildrer denne situasjonen slik:

   Dei sette seg til bordet for å feire Eilert. Men før dei gjekk laus på kaka, song Olga ein song på norsk, som Eilert hadde lært henne. Olga kunne ikkje norsk, men songen kunne ho like fullt framføre.

Hidindtil Herren har hjulpet så vel,

indtil i dag, indtil i dag.

Trofast han sørger for legem og sjel,

indtil i dag, til i dag.

Da tok Eilert til tårene. Det hadde ikkje døtrene sett sidan Martha døde.

Edvard og Martha hadde åtte barn, og Olga var ei av dem.

Da jeg leste dette, ble jeg berørt av sangen på nytt fordi mamma også likte denne sangen.

Mamma sovnet rolig inn 17. mars 2007 på Solsikken på Lyngdalsheimen, like etter at Marianne Vegge hadde sunget for henne to vers av Hitinntil Herren har hjulpet så vel, -. Tidligere da mamma kunne snakke, gjentok hun med trykk og tyngde ordene om Guds godhet: God imot alle, mot meg dog især.

Vaskehjelpen på mammas avdeling sa: Vi går en fin tid i møte. Ja, våren med snøklokker på mammas nattbord kimte inn det nye livet i naturen og den evige våren i Guds rike.

 

 

 Salmen er skrevet av læreren og kirkesangeren Anders Olsen i 1870 til hans fars 50 årsdag. I Sangboka er den plassert under temaet Guds omsorg, tro og tillit. I Norsk Salmebok er den satt under temaet Trygghet og glede. Anders Olsen ble født på Gran på Hadeland i 1848. Han kom tidlig med i kristelig arbeid. På lærerseminaret på Hamar som han gikk på, måtte han tåle mye spott og kritikk fra sine kamerater for sin virksomhet. Hører vi på denne bakgrunnen et vitnesbyrd i sangen Hitinntil Herren har hjulpet så vel? En erfaring fra Canada og Lyngdal?

Lyngdal 24. januar 2018.01.24 Trygve Omland.

Du kan leste mer om salmen eller kanskje kalt sangen på Salmebloggen 2. juni 2010.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg