Grunnregler for bedehus i Lyngdal i 1885.

Grunnregler for Ekjove bedehus fra 1885 skiller seg ut.

Jeg har fått grunnreglene for Ekjove bedehus i Lyngdal som er fra 6. april 1885.Terje Rom hadde funnet de. Siden de er skrevet med gotisk skrift og gammelt språk, trekker jeg ut noen deler fra grunnreglene som viser tankegangen i 1885. Jeg bruker rettskriving som brukes i dag, og velger ut noe som jeg finner interessant.

Bedehuset eies av Aa hedningemisjonsforening som også eier misjonsstykket Ekjove. Bedehuset skal drives på den evangelisk-lutherske kirkes bekjennelse.

Formålet er blant annet felles oppbyggelse i sann gudsfrykt, kristelig opplysning og kristelig liv.

Bedehuset kan benyttes av hedninge- og indremisjon, og jøde- og sjømannsmisjon, og til en lang liste med forskjellige slags møter.

Ingen må benytte bedehuset til å forkynne og lære sånn at sannheten blir tilbakeholdt eller forvansket. De må følge rett forkynnelse og lære slik det kommer fra Martin Luther, Johan Arndt, Chriver, Pontoppidan og Hans Nielsen Hauge.

Bedehuset ledes av fem medlemmer som velges blant medlemmer blant myndige menn i Aa menighet, og som har tillit innen menigheten.

Stemmeberettiget ved valg er enhver myndig mannsperson innen menigheten som holder fast ved den lutherske bekjennelse, fører et anstendig og sedelig liv, yter årlig bidrag til bedehuset og lar sitt navn inntegnes i en protokoll.

Skulle noen av bestyrelsens (styrets) medlemmer falle i forargelig og lastefullt levnet, eller fravike grunnreglene for bedehuset, kan resten av styret utelate person og stemme inn et nytt medlem inntil neste årsmøte.

Styret må dra omsorg for at pengemidler og annet som blir gitt til bedehuset blir brukt til vedlikehold av huset, dekke gjeld og andre behov.

Forslag om tillegg til grunnreglene kan bare fremsettes ved årsmøte. Minst ¾ del av inntegnede stemmeberettigede må være til stede, og beslutningen fattes med 2/3 pluralitet.

Grunnreglene er grundige, presise og strenge.

 

Lyngdal 1.02.2018.

Trygve Omland

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg