Rettferdige forhold i OL er viktig.

Hvordan kan vi få like og rettferdige forhold i skihopp, når vinden viser muskler?

Jeg så på kombinert langrenn 10 km i OL 2018. Det ble en fjerde og tiende plass på de beste nordmennene. Vinden i hoppbakken vant visst over to av de antatt beste nordmennene som kom langt bak på resultatlista. 


Da jeg så på kombinert som barn og ungdom, var det tre hopp på hver deltager, og de to beste hoppene telte med. Husker jeg riktig? En slik ordning i dag ville ta veldig lang tid å gjennomføre.


Da jeg var åtte år, vant Simen Slåttvik OL i 1952. I 1956 vant Sverre Stenersen. Da jeg var 20 år i 1964, vant Tormod Knutsen. Dette er navn som høres kjente ut. Mange flere kunne nevnes. Norge har en lang tradisjon i de nordiske ski-idretter. Kombinert sto sterk.

I OL er det spesielt viktig med like forhold. Det skal være rettferdig. Men så er det denne vinden som skaper trøbbel. 
Hvordan ville det bli om man hadde tre hopp å velge i? Hvor lang tid ville hele konkurransen ta da? Kanskje er vinden viktig for å skjerpe alle sider ved hopprenn i det fri?

Målet er at det blir rettferdig. Ledelsen for hopprenn prøver så godt de kan ved å variere med pluss og minus ut fra vindforholdene og ved å variere farten ved hjelp av ulike avsatser. 

Å  ha fokus på rettferdighet er en god ide og en viktig verdi. Kampen mot juks og doping må intensiveres.Åpenhet og ærlighet må få større plass i all idrett.

Her en en av de store idrettsmennene i min oppvekst, Sverre Stenersen. Jeg satt klistret til radioen og fantaserte om løperne som vi ikke kunne se. Vi måtte bruke hodet til å regne ut hvordan den enkelte lå an i forhold til konkurrentene. Nå blir alt servert fullt ferdig på en stor skjerm. Lærte vi å regne mer før ved å høre på ski- og skøyterenn?

 

Sverre Stenersen 1956cr.jpg

Tre bilder fra Wikipedia: Sverre Stenersen i 1956. Født i 1926 og døde i 2005.

Sverre Stenersen var en av våre store skiløpere. I hovedgrenen kombinert tilhørte han verdenseliten i årene fra 1950 til 1960, men han var også en fremragende spesialhopper. Da han 1950 svevde 112 meter i Planica, var det ingen nordmann som hadde hoppet lengre. Han representerte i alle år Målselv IL. Kilde: Store Norske leksikon.

Bilder under som viser hva kombinert skirenn er.

Lyngdal 15. februar 2018.

Trygve Omland

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg