Yngreshytta for Lyngdal brant ned i 1968.

Farsunds Avis fortalte 26. februar 1968 at i går kveld brant Yngreshytta på Kvinesheia. Den ble lagt fullstendig i aske. Brannvesenet som kom fra Lyngdal, kunne intet gjøre med hytta. De kunne bare påse at ilden ikke grep om seg og spredte seg til småskogen i byggets umiddelbare nærhet.

Det var etter det Farsunds Avis erfarer, en trafikant på E-18 som først oppdaget ildskjæret i retning av Yngreshytta og meldte fra til brannvesenet i Lyngdal. Det var kl. 20.15 at brannalarmen gikk.

Da brannvesenet kom frem til Yngreshytta, sto bygningen allerede omspent av flammer, og taket var rast sammen.

Brannårsaken er foreløpig ukjent, skriver Farsunds Avis. Det var folk i hytta i går, men de siste forlot hytta kl. 17.00. En av de som tilbrakte søndagen i hytta, sier at det var fyr på peisen, da de gikk, men det er lite trolig at det var glør fra varmen som har satt fyr på bygningen. Rundt peisen ligger det et mursteinparti nedfelt i gulvet. En annen ting er om det elektriske anlegget kan ha skylden. Da søndagsgjestene forlot bygningen, forvisset de seg om at samtlige dører var låst, og det er nesten umulig å avgjøre om det etterpå har vært ubudne gjester på ferde. Hytta var assurert. Slik forteller Farsunds Avis om den dramatiske brannen på Kvinesheia for 50 år siden.

På et eller annet vis bør Yngres i Lyngdal markere brannen og byggingen av ny hytte. Er det noen som vet om det er skrevet noe mer om Yngreshytta i 1968 enn det vi leser i Farsunds Avis og i kommentaren fra Sigbjørn Utland 24.02.2018? Se også i Lyngdal før i tiden 2018 der jeg har lagt ut informasjon fra 1968 om Yngreshytta.

Jeg takker vaktsjef Karl Birger Sælør som har sendt to artikler med bilder som er tatt som iPhonekopi fra Farsunds Avis årgangen.

 

Farsunds Avis 26. februar 1968 viser fram den nedbrente Yngreshytta.

I år er det altså 50 år siden Yngreshytta på Kvinesheia brant ned 24. februar 1968. Sigbjørn Utland så fra hovedveien mellom Lyngdal og Kvinesdal at det brant i hytta som var et møtested for unge i Lyngdal. Han kjørte da inn til hytta. Den var allerede brent ned til grunnen. Bare pipa sto igjen. Det var trist, skriver Sigbjørn i en kommentar på facebook.24. februar 2018. Han var med på å bygge hytta som nå var en branntomt.

Sigbjørn tenkte og tenker på alle de fine bildene som hang på veggene i hytta. Det var bilder av blant annet ledere på Yngres, Olav Eikeland og Selma Abusland. Sigbjørn hadde forstørret bildene, satt ramme på dem og hengt dem opp på veggen. Disse bildene er aldri blitt erstattet. Jeg har filmene, forteller Sigbjørn, så er det er mulig å få de gamle bildene tilbake på hytta. Er det et ønske i dag?

Sigbjørn var en av ildsjelene som brant for å bygge ny Yngreshytte. Mange var med på byggingen av den nye hytta. Sigbjørn nevner Olav Eikeland, Bjarne Landrud, Bjarne Vidringstad, Gunnar Drageland med flere.

Det var vel i 1961 at vi bygget den første hytta, skriver Sigbjørn. Før den tid hadde vi yngresmøter i hytta til Selma Abusland. Hun spurte Tomas Gauvika om han kunne gi ei tomt til Yngres, og det gjorde han. Han så at den ville bli brukt til et godt formål, skriver Sigbjørn Utland.

Lyngdal 2. mars 2018.

Trygve Omland.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg