Forsvarets medalje til UNIFIL-veteraner.

Forsvaret deler i dag ute ca. 2300 medalje til veteraner for tjeneste i Libanon.

På 31 forskjellige steder i landet vil Forsvarets avdelinger gjennomføre markeringer med medaljeseremoni for UNIFIL-veteraner 6. april 2018. Jeg har allerede fått denne medaljen for tjeneste i Libanon i 1983. Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner ble ikke innstiftet før i år 2000, to år etter at de siste UNIFIL-soldatene hadde kommet hjem. Nesten 3000 personer vil delta på arrangementene 6. april. Rundt 2300 av disse vil motta medalje.

I forbindelse med markeringen for å anerkjenne innsatsen til veteranene vil jeg gi et glimt fra en dramatisk dag i Libanon.

Valg mellom selvmordsangrep og Aksjon Menneskeverd.

Det er søndag morgen den 23.10.1983 i Ebel Es Saqi. Jeg forbereder en preken på engelsk om How do we see God? Joh 12,44-50. Stillhet preger rommet. Den siste setningen jeg har skrevet er : And Jesus himself says: Anyone who has seen me has seen the Father. Da kommer løytnant Svarstad inn raskt. Han er informasjonsoffiser. Han har hørt på radio. Han sier at det har vært et selvmordsangrep i Beirut. 300 kg sprengstoff har eksplodert. Over 100 amerikanere er drept. Drapstallet var langt høyere.

Selvmordsbomberen hadde som mål å ramme Den multinasjonale styrken i Beirut. Han kjørte inn i US Marine-basen i Beirut. 241 mistet livet. Tjue sekunder seinere  er det hovedkvarteret til et franske regiment som går i luften. 58 blir drept.  En ukjent gruppe som kaller seg Islamic påtok seg ansvaret. USA hevdet at Hezballah sto bak.  (S. 99 i boka : kamp for fred UNIFIL i Libanon – Norge i UNIFIL 1978-1998.av Wegger Strømmen og Dag Leraand.)

I Norge har de Aksjon Menneskeverd på TV, og vi med via Radio Norbatt. Den norske FN-styrken ga kr 28 000 til Aksjon Menneskeverd. I Beirut raste brutaliteten.

Vi hadde grunn til å søke etter Jesu ansikt, så vi finner Guds trofaste kjærlighet, rettferdighet, forsoning og fred, tenker jeg.

Aksjon Menneskeverd blir det alltid behov for i kampen mot ondskapen, og for fred og frihet.

Se mer: https://itjenestefornorge.no/bidrag/271

Lyngdal 6. april 2018.

Trygve Omland

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg