Anbefaler alle lyngdøler tur til Audnedal.

Kontakten med Audnedal blir viktig og spennende framover når Lyngdal og Audnedal blir en kommune. I går 24. juni 2018 var kona og jeg på søndagstur til Konsmo, og vi kjørte opp mot Birkeland og fulgte skilt for Havreselandsveien. På Internett og facebook har jeg lest om TreeTopFiddan og om ei hytte i et tre. Vi fant ikke den berømte hytta.

 

Men på hjemmesida til TreeTopFiddan fant jeg et bilde av hytta eller slottet i skogen som vitner om kreativitet og kjærlighet til naturen. Imponerende.

 

I nærheten av Fiddan øko-gård fant vi noen flotte kuer som så nysgjerrig på oss. Vi fikk lett kontakt med hverandre. Det var vel naturlig, siden vi var naboer med Lyngdalskua og er beboere i kommunen som har Lyngdalskua i kommunevåpenet. Selv om Lyngdakskua skulle forsvinne i kommunevåpen for Lyngdal og Audnedal, så må kua leve videre på Rådhusplassen og de rådende gårdene i den nye kommunen.

 

I et blomsterbed foran Det Gamle Posthuset i Konsmo fant jeg denne hvite, vakre blomsten som jeg kjente igjen fra mormor på Rom. Dette huset brukes nå til å ta vare på gamle tradisjoner og ting. Kulturen blomstrer i kommunen.

 

Det Gamle Posthuset med vedfyring.

 

Stilige soveromsmøbler i Det Gamle Posthuset. Veggen i de ulike rommene var malt i sterke og forskjellige farger. 

 

Det Gamle Posthuset rommet lensmannsgård fra 1836-1877.

Lensmannen står på vakt ved trappa i Det Gamle Posthuset opp til tyven Ole Pedersen Høiland på loftet. Høiland ble født 1797 i Bjelland og døde i 1848. Han vokste opp i fattige kår og utviklet tidlig en evne til å gjøre kriminelle handlinger og samtidig oppnå folkelig sympati. Les mer i Wikipedia om Ole Høiland.

 

På 1800-tallet og fram til 1910 kunne de se barn på vandring fra hjemmet sitt til gårder der de fikk arbeid, og der de måtte slite mye mer enn barn hadde godt av.

Anno-Katja, som vi kjenner fra en serie på TV om gamle dager, så vi på tunet. Hun hadde vært med på å åpne  Barnevandrersenteret og  Det Gamle Posthuset for en ny sesong.

Les mer på facebook.com/barnevandrersenteret.

 

Audnedal har mye interessant å vise fram. God tur i den nye kommunen.

Lyngdal 25. juni 2018

Trygve Omland

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg