Plussreiser – Ingen er så trygg i fare.

For 30. året på rad gikk det reise til Sverige med fokus på Lina Sandells sanger i regi av Plussreiser, før Si-reiser. Jeg har aldri vært på en reise der det ble sunget så mye som på denne jubileumsturen. Jostein Mulelid har vært reiseleder på alle turene. Han ledet allsangen med glød og livsglede. Når han brukte trekkspillet sitt, ble det ekstra energi i sangen. Vi var 47 personer i bussen fra mange steder i Norge.

Lina Sandell har gitt oss en rik sangskatt som vi må gi videre til neste generasjon. I Sangboka i Norge som er kjent på bedehusene, er det 39 tekster av Lina. Norsk Salmebok fra 2013 har tatt med 10 av hennes sanger. Her skal vi stoppe opp for en av de mest brukte sangene av Lina: Ingen er så trygg i fare som Guds lille barneskare. Hun diktet denne sangen da hun var i 18-20 års alderen. I følge tradisjonen satt hun i et gammel asketre da hun laget sangen. Fokus i sangen er Guds omsorg og trygghet som Guds barn har, enten de er i medgang eller motgang. 

Mellom de solide greinene i treet hadde Lina fått laget gulv og benker der hun kunne sette seg ned og finne ro og fred. En stige førte opp i treet.

 

Her står vi mellom statuen av Lina Sandell (1832-1903) og det store asketreet i Frøderyd. Asketreet er godt over 300 år gammelt. Det vitner om kraften og varigheten i Guds skaperverk både i naturen og i Linas sanger. 

 

Vi kan fantasere litt ut fra sangen. Lina sitter i aksetreet og hører de små fuglene synge i skjul bak løvet og ser de store stjernene stråle over støvet, og hun synger om tryggheten for de små og de store, de som er nær henne og de som er langt borte. Lina er rotfestet i Guds ord som asketreet er grundig forankret i Guds jord. Treet utstråler trygghet, styrke, bærekraft, romslighet og fred. Det var godt å være der i Herrens hånd og vite at her ble sangen til som minner oss om Gud vår Far. Han bærer oss på sine sterke armer. 

 

 

Tykkelsen på stammen, friskheten i bladene og størrelsen på treet forsterker sangopplevelsen. Ingen er så trygg i fare som Guds lille barneskare.

Den kjente svenske sangeren, Carola, føler seg beriket med å jobbe med salmene til Lina Sandell. Gospel- og popsangeren synes Lina Sandell fremhever det sentrale og enkle i kristendommen midt i hverdagen.

Kilder:

Salmelid, Tobias, redaktør, Lundes sang- og salme leksikon, Lunde forlag forlag, Oslo 1997.

Valen-Sendstad, Astri, om Lina Sandell Et dikterliv til Herrens ære. Lunde forlag 1995.

frelsesarmeen.no/

Lyngdal 8. juli 2018

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg