Kirkene i Kina vokser.

Avtaler mellom Kina og Norge viser vekst i samarbeid om næringsutvikling. Jeg benytter anledningen til å peke på vekst i kirkene i Kina. Vi var på på reise til Kina 22. mars-05. april 2013 i regi av Ravinala. Da fikk vi oppleve å være sammen med kristne i Kina på to gudstjenester i fullsatte kirkerom.

 

Foto: Oddvar Fuglestad.

Da vi var på gudstjeneste 1. påskedag 2013 i en kirke i Changsha, ble 40 voksne døpt. Se bildet.

Foto: Oddvar Fuglestad. 

Ungdommen var med på å sette sitt preg på gudstjenesten.

 

 

Teksten under er skrevet av Ole Jacob Grønvold, utsending til Kina for Det Norske Misjonsselskap ( NMS). Han er bosatt i Hongkong. Han arbeider bl.a. med menighetsutvikling. Nedenfor er det et lite utdrag fra en lang og grundig tekst som jeg anbefaler.

Kirkevekst i Kina et kirkehistorisk under

Etter Deng Xiao Pings maktovertagelse i 1978 og Kinas åpning, ble det kjent at forfølgelsene hadde vært omfattende. Alle kirker uten én var blitt stengt, all teologisk utdannelse avviklet og alle kirkens eiendommer ekspropriert av staten. Det meste av bibler og kristen litteratur var ødelagt. Prester hadde vært fengslet eller i forvaring i over 20 år og en rekke var blitt drept. Konklusjonen om at kirken var utradert viste seg likevel å være helt feil. Kirken hadde ikke bare overlevd, den hadde også hatt stor vekst. På tross av eller som et resultat av at alt utenlandsk personell var blitt utvist, flukt av nasjonale ledere, fengsling av de som var igjen, stopp av all økonomisk støtte samt tap av lokaler, hadde kirken vokst dramatisk og gjør det fremdeles. Et nytt legt lederskap var utviklet. Jeg tror utviklingen av et «myndig lekfolk» i Kina gikk mye raskere på grunn av forholdene som oppstod for de kristne etter KKPs maktovertagelse.

Den uregistrerte kirke

Den største veksten synes å ha funnet sted innenfor den uregistrerte kirken, som blir behandlet forskjellig fra sted til sted. Mellommenneskelige kontakter og andre forhold er ofte mer avgjørende enn gjeldende nasjonale regler. En kinesisk venn fra Fastlandskina fortalte meg at i hennes hjemby hadde en gruppe husmenighetskristne etablert både fabrikk og menighet. Fabrikken leverte viktige bidrag til byens næringsvirksomhet. Alt var vel og bra til myndighetene også ble kjent med menighetsarbeidet som vokste. Myndighetene krevde så at menigheten måtte avslutte sin virksomhet.  Husmenighetsledernes respons var denne: Ja vel, vi kan legge ned menigheten, men da vil vi også legge ned fabrikken og flytte fra provinsen. Resultatet av disse forhandlingene var at myndighetene trakk kravet om nedleggelse av husmenigheten.

Sist oppdatert 27.11.2017.   Se mer https://nms.no/nyhet/kinesiske-verdensvide-kirke/

Lyngdal 16. oktober 2018.

Trygve Omland.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg