Farsdag med gode og vonde minner.

Farsdagen er en amerikansk ide. Den første Father’s Day-markeringen ble holdt 5. juli 1908 i Fairmont, West Virginia. Et halvt år tidligere hadde en stor eksplosjon i byen Monongah drept mer enn 360 menn. 210 av disse var fedre. Grace G. Clayton ble svært grepet av denne hendelsen. Hun foreslo for pastoren i en metodistkirke at det ble arrangert en spesiell minnedag der fedre kunne æres og minnes. Hun hadde selv mistet sin far flere år tidligere.

En annen forklaring på hvordan farsdagen ble til er dette. Sonora Smart Dodd fra Washington begynte å feire denne dagen i 1909 for å ære sin far, William Smart, en veteran fra borgerkrigen.

En tredje forklaring på farsdagen er denne. En kjent kvinne ville feire minnet om sin far som var alene-far for sju barn. Han hadde klart oppgaven som far så godt at det var verd å feire. Dette skal ha begynt i 1910.

Farsdagen ble visst nok ikke feiret i Norden før etter andre verdenskrig. Kjøpmannsstanden var aktivt engasjert da farsdagen ble akseptert i Norden og lagt til andre søndag i november. Farsdagen er lagt til forskjellige dager rundt i verden. I dag er handelsstanden den største pådriver for farsdagen gjennom å reklamere for gaver. Barnehager og skoler kan bruke dagen i et pedagogisk opplegg. I noen familier blir farsdagen markert med en hilsen, en gave eller et familiesamvær.

For noen barn kan et sterkt fokus på farsdagen løfte fram vonde følelser. Hvis far har vært fraværende eller dominerende, kan vanskelige, fortrengte følelser komme opp til overflaten. Hvis barn har opplevd en far som har trakassert eller utførte seksuelle overgrep, trenger barnet nestekjærlighet og faglig omsorg. Alle barn har behov for en far som ser barnet og viser at det er elsket. Å bygge tillit gjennom åpenhet og trygghet er et prosjekt som vi aldri blir ferdig med.

I Bibelen leser vi: Du skal hedre din far og din mor, så du kan leve lenge i det landet Herren din Gud gir deg. 2 Mos20,12 .

Du skal hedre din far og din mor, dette er det første budet med et løfte: så det kan gå deg godt og du kan leve lenge i landet.

[i landet kan også oversettes «på jorden».] Ef 6,2-3.

Bilde på Omland av pappa og meg ca. 1945-46.

Min far døde 57 år gammel i 1970, men jeg hedrer han likevel gjennom takknemlighet for mange gode minner. En god måte å hedre pappa på er å dele gode opplevelser fra levd liv til neste generasjon. Han var en kjærlig far, med stor tålmodighet og smilende nærvær i hverdagen.

Lyngdal 11. November 2018.

Trygve Omland.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg