Barmhjertige Gud

Kyrie eleison som bønn på TV

Kirkehus og bedehus i Norge var stengt for gudstjenester 29. mars 2020 på grunn av coronaviruset. Derfor hørte vi og så gudstjeneste på TV. Jeg ble sterkes berørt av det gamle liturgiske leddet «Kyrie eleison» som jeg har brukt mange ganger som prest.
Det ble gjentatt tre ganger i TV-gudstjenesten. Hva betyr det, hvem brukte det på Jesu tid og hvem ble det adressert til?
I Wikipedia leser vi:
Kýrie, eléison kommer fra det greske språket og betyr Herre, miskunne deg (over oss).
Uttrykket forekommer i gudstjenesten og gjentas da gjerne tre ganger for å understreke treenigheten: Uttrykket blir rettet mot Gud Fader, Herre Krist og Den hellige ånd.
Hvem har lært o ss å be slik? Vi slår opp i Bibelen på ordet eleison og leser:
Da Jesus gikk videre derfra, fulgte to blinde etter ham og ropte: “Ha barmhjertighet med oss, du Davids sønn!” Matt9,27.

En kanaaneisk kvinne fra disse traktene kom og ropte: “Herre, du Davids sønn, ha barmhjertighet med meg! Datteren min blir hardt plaget av en ond ånd.” Matt15,22.

En far sa: “Herre, ha barmhjertighet med sønnen min. Han er månesyk og lider forferdelig; ofte faller han inn i ilden og ofte i vannet. Matt17,15.

Ved veien satt to blinde, og da de fikk høre at Jesus gikk forbi, ropte de: “Ha barmhjertighet med oss, Herre, du Davids sønn!” Matt20,30.

Da han var på vei inn i en landsby, kom ti spedalske menn imot ham. De ble stående langt unna og ropte: «Jesus, mester, ha barmhjertighet med oss!» Luk 17,12-13.
Blinde og stumme, en kvinne som ikke var jøde, far til en månesyk og ti spedalske har lært oss å be i vår nød «Kyrie eleison».
Mennesker som ble utstøtt i samfunnet og sett ned på, har vist oss veien å gå. Vi skal be til Jesus Kristus, Guds Sønn og Davids etterkommer: Kyrie eleison.
(«Davids sønn» er Jesus som blir født inn i Davids ætt).

 

Bildet fra Genesaretsjøen illustrerer Jesus som velsigner Peter og sender han ut med barmhjertighet til mennesker i nød. Joh 21,15-23.

Lyngdal 29. mars 2020

Trygve Omland

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg