Bibelens Josef som forbilde 

 

Hvordan gikk det med julens Josef?

Jeg fikk lyst til å lete etter Josef i Bibelen. Jeg velger å holde meg til Bibelens Josef.

? Jeg fikk lys

Jesus Kristus er julens midtpunkt og mening. Maria, Jesu mor, har en sentral plass i julefortellingen i Bibelen. Men hva kan vi lese om Josef, Marias mann? Han er sterkt synlig i Bibelen i forbindelse med Jesu fødsel, flukten til Egypt og reisen hjem fra Egypt til Nasaret. Han er til stede i Jesu barndom fram til Jesus er 12 år.

 

Siden blir Josef borte. Han er ikke til stede ifølge Bibelen ved Jesu dåp, ved Jesu korsfestelse og død eller ved Jesu oppstandelse og himmelfart. Selv om Josef bare er synlig i Jesu barndom, står han fram som et fascinerende forbilde. Gjennom Josef er Jesus av Davids ætt. Han har en viktig plass i Guds plan til frelse gjennom Jesus Messias/Kristus. Josef var ikke Jesu far i biologisk forstand. Han ble Jesu far i juridisk forstand. Jesus ble unnfanget ved Den hellige ånd og født av jomfru Maria.

 

I Bibelen lese vi at med Jesu Kristi fødsel gikk det slik til: Hans mor Maria var lovet bort til Josef. Men før de var kommet sammen, viste det seg at hun var med barn ved Den hellige ånd. Å være lovet bort kan også oversettes “trolovet”. Etter jødisk skikk var trolovelsen en offentlig og bindende avtale mellom foreldrene, og den kunne bare oppløses ved skilsmisse. Det ekteskapelige samlivet begynte først med bryllupet.

 

Hvorfor ville Josef skille seg fra Maria? Josef var rettskaffen, og han ønsket ikke å føre skam over henne. Derfor ville han skille seg fra henne i all stillhet.

 

Hvorfor ble det ikke skilsmisse? En Herrens engel viste seg for Josef i en drøm og sa: «Josef, Davids sønn! Vær ikke redd for å ta Maria hjem til deg som din kone. For barnet som er unnfanget i henne, er av Den hellige ånd.» Josef viste seg som et forbilde ved å lytte til Guds tale gjennom en engel og ved å være lydig mot Gud. Josef kalte barnet Jesus, slik Herrens engel sa i en drøm, for han skal frelse sitt folk fra deres synder. Navnet Jesus betyr Herren frelser.

 

Seinere viste Herrens engel seg igjen for Josef i en drøm og sa: “Stå opp, ta med deg barnet og barnets mor og flykt til Egypt, og bli der til jeg sier fra! For Herodes kommer til å lete etter barnet for å drepe det.” Etter at Herodes var død, viste Herrens engel seg i en drøm for Josef i Egypt.

 

Når leser vi siste gang en fortelling om Josef i Bibelen? Hvert år pleide Jesu foreldre å dra til Jerusalem for å feire påske. Jesus som tolvåring var med sine foreldre i tempelet i Jerusalem. Da foreldrene så ham, ble de slått av undring, og hans mor sa: “Barnet mitt, hvorfor har du gjort dette mot oss? Din far og jeg har lett etter deg og vært så redde.”.  Men han svarte: “Hvorfor lette dere etter meg? Visste dere ikke at jeg må være i min Fars hus?” Josef er Jesu juridiske far, og Jesus er Guds Sønn. Jesus kaller Gud for ”min Far”.

 

Hva kjennetegner Josef? Han var rettskaffen og rettsindig, ydmyk og uselvisk, trofast og tillitsfull, lydhør og lydig mot Gud. Han beskyttet Jesus og Maria. Han var et forbilde i sin omsorg for familien. Hans kjærlighet kommer fram gjennom det han gjør. Handlingene hans taler tydeligere og mer enn ord.

 

Kilder bl. a.

Bibelen, Bibelverket, Bibelsk oppslagsbok.

Josef fra Nasaret av Gisle Hollekim, Schibsted forlag, Oslo 2002

 

Lyngdal 9. Januar 2020

Trygve Omland.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg