Briksdalsbreen ca 1991-2021

Briksdalsbreen besøkte vi for ca 30 år siden. Da så den slik ut som vi ser på bildet.

 

Ingebjørg Omland

For mange år siden var kona og jeg ved denne isbreen. Den var en turistattraksjon. Jeg så turister bli kjørt i vogn med hest inn til isbreen. Jeg tok bilde her ved Briksdalsbreen.  Er denne isbreen smeltet mye, noe eller helt? Bildene ble tatt i begynnelsen av 1990-tallet. Hvordan ser breen ut i 2021?

 

Sitat fra Store norske leksikon. “Briksdalsbreen er en isbre i Stryn kommune i Vestland fylke.

Briksdalsbreen går ned fra Jostedalsbreen mot vest til Briksdal i Olden, fem kilometer ovenfor sørenden av Oldevatnet. Til gården Briksdal går kjørevei og derfra er det opparbeidet vei til én kilometer fra brefronten, forbi en foss i elven, Briksdalsfoss. Om lag 200 000 turister kommer til Briksdalsbreen hvert år.

Historikk

Brefronten til Briksdalsbreen har beveget seg mye på 1900-tallet. Fra 1910 frem til begynnelsen av 1930-årene trakk brefronten seg om lag 100 meter tilbake. De neste 20 årene smeltet breen raskere og ble redusert med ytterligere 800 meter. Deretter bremset smeltingen og i korte perioder rykket den noen meter frem før den rundt 1990 begynte en kraftig fremrykning.

I årene 1990–1994 rykket brefronten hele 200 meter frem, opptil 75 meter per år. Dette er den raskeste fremrykningen som er registrert på noen bre i Norge, og er et resultat av de snørike vintrene på Jostedalsbreen i årene fra 1989 til slutten av 1990-tallet. Siden da har breen trukket seg tilbake som følge av tørre vintre og varme/våte somre. Briksdalsbreen har gått tilbake 800 meter siden midten av 1990-tallet.

Navn

Navnet kommer antagelig av norrønt byrgi, ‘innelukke, inngjerding’, som henspiller på de bratte dalsidene i Briksdalen.” Sitat fra Briksdalsbreen – Store norske leksikon (snl.no)

 

Lyngdal 10.10.2021

Trygve og Ingebjørg Omland.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg