”Draumen om månen”

Månelanding

På NRK 1 var det i går kveld 9.juli 2019 ett av seks programmer om å komme ut i verdensrommet. I går så vi kappløpet om å være først og best i kampen om å vinne verdensrommet. Sovjetunionen skaut opp verdens første kunstige satellitt. Programmene er aktuelle i forbindelse med at det er 50 år siden det første menneske steig inn på månen 20. Juli. Den kalde krigen mellom stormaktene Sovjet og USA, øst og vest, ble tatt med i kappløpet om å være først på månen.

Min drøm er at stormaktene går sammen om å bruke teknologien innen romfart til å utvikle fred og samarbeid, forsoning og tillit.

Husker du 1969 søndag 20.07 klokka 21.17.42 norsk tid? Hva gjorde du da? Jeg satt barnevakt hos familien Tønnessen i Oslo og stirret spent på TV-skjermen. Eagle fra Apollo 11 satte månelandingsfartøyet forsiktig ned i den sydvestlige delen av Stillehetens hav på månens overflate. Mennesker hadde for første gang landet på et annet himmellegeme. Endelig var mennesker fra Jorda på besøk hos sin nabo Månen. Det skjedde på vår ett års bryllupsdag.

Neil A. Armstrong proklamerte da han satte sin fot på månen: Et lite steg for et menneske. Et gigantisk sprang for menneskeheten.

Like før landinga skjedde dette: Månelandingsfartøyet rettet seg mer og mer opp, og i en høyde av 5,8 km kom månehorisonten og landingsområdet til syne gjennom vinduene, leser vi i Hvem Hva Hvor for 1970. Da måtte det være eksotisk å ha vindusplass.

Disse bildene tok jeg i museet for romforskning i Washington 25.09.2015. I løpet av 50 år etter månelandinga har det vært mange steg og sprang ute i verdensrommet.

Jeg får behov for å bruke Salme 8 i Bibelen til å finne min plass i universet.

Når jeg ser din himmel, et verk av dine fingre,
månen og stjernene som du har satt der, hva er da et menneske – at du husker på det,
et menneskebarn – at du tar deg av det?
Du satte ham lite lavere enn Gud
og kronet ham med herlighet og ære. Sal 8,4-6

Frister dette kjøretøyet?

 

Trygve Omland

 1. november 2015/9. juli 2019
0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg