Drøm om de levende – roman av Gaute Heivoll

Kvås Folkehøgskole i norsk litteratur.
Kvås folkehøgskole har fått plass i norsk litteraturhistorie 99 år etter at skolen ble grunnlagt i 1921. I romanen ”Drøm om de levende” av Gaute Heivoll kan vi lese mange sider om livet på Kvås Folkehøgskole rundt 1959 knyttet til hovedpersonen i boka som er far til Gaute. I romanen møter vi faren som 16 åring på leit etter å finne sin identitet. Skoleåret på Kvås Folkehøgskole ble hans beste år i livet, kan vi lese. Der ble han sett som den han var. Der fikk han en virkelig venn. Der ble han forelsket. Der fikk han en pokal som skihopper i Kvås. Der ble han også formann i elevrådet.
Bilde 1 Gaute Heivoll på bokbad i Lyngdal kulturhus 2018
Mange har minner fra Kvås folkehøgskole. Som barn var jeg på leir der. I 2006 ble Kvås Folkehøgskole nedlagt etter å ha fungert som kristen videregående skole en kort periode. Jeg var sensor til eksamen for en elev i norskfaget kort tid før den videregående skolen ble nedlagt i 2008. Det var interessant å møte folkehøgskolen i Kvås igjen i moderne norsk litteratur i 2020.
Kanskje kunne det være en utfordring å sammenlikne folkehøgskoler i dag med slike skoler før i tida. Heivoll gir et levende tidsbilde av miljøet på skolen i Kvås for ca. 50 år siden.
Eier av Kvås Folkehøgskole var Agder krets av Norsk Luthersk Misjonssamband. Bygningsmassen ble solgt til Kvåstunet AS. Kanskje romanen kan løftes fram i disse miljøene også.
Petter Røren og Gaute Heivoll ga oss en forfriskende innføring i ”Drøm om de levende” i Lyngdal kulturhus 9. september 2020. Den populære sørlandsforfatteren gjestet kulturhuset i Lyngdal for åttende gang. Jeg håper vi kan si på gjensyn.
Bilde 2 av Petter Røren til venstre som intervjuer Gaute Heivoll i Lyngdal kulturhus 2020 om “Drøm om de levende”.
Lyndal 2.10.2020
Trygve Omland
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg