Elgjakt med lapskaus

Elghistorier kan leve lenge
Nå er tida inne til å lufte gamle fortellinger i sosiale lag fra elgjakt.
Jeg fikk i 2017 et hefte om Streif fra elgjakta de siste 70 år. Det er skrevet av Magne Fardal og utgitt i oktober 2017 på Sommerdalen Forlag ved Ådne Fardal Klev. Lite så de og lite traff de, skriver Mage Fardal på forsiden.
Det tyder ikke på at utbyttet av elgjakta var stor. Men det er vel andre sider ved elgjakta som veier tungt, ikke minst de sosiale samværene med tid til smil og latter. Jeg plukker eksempler fra heftet som jeg synes er litt artige.
På 1950-tallet var det ingen obligatorisk skyteprøve. De eldste og de som var dårlige til å komme seg fram i skogen, fikk oppgaven å skyte. Det førte til at det nesten alltid ble avgitt et tosifret antall skudd for å felle det arme dyret, og det ble mye skadeskyting.
Ved begynnelsen av 1960-årene ble det innført obligatorisk skyteprøve. Man kunne klare skyteprøven med ett bomskudd. Hva kunne da skje hvis bomskuddet i skogen kom når elgen rauset fram? En skytter sa det slik: Nå håper jeg bare at det ikke kommer en elg til meg.
På slutten av 1970-årene ble store lag delt på mindre enheter. Det var da viktig at et lag ikke skøyt flere elg enn de hadde lov til. En jeger felte en gang to elgkalver og fikk en bot på 1200 kroner fordi han hadde drevet elgjakt på egen hånd uten fellingstillatelse.
På slutten av 1990-tallet ble det arrangert elgfest. Men det ble det slutt på blant annet fordi det ble så strenge regler for oppbevaring, kontroll og frakt.
En gang hadde de jaktet hele dagen på Fidje uten å se snurten av en elg. Så hørte de to skudd. En mann midt i livet snudde seg, og ansiktet strålte av glede. Endelig har vi fått lønn for strevet, sa han. Da de kom fram, hadde skytteren fått en hare.
Kilde til disse historiene er heftet til Magne Fardal.
Her deler jeg en historie fra den tida jeg var jager. Jeg er enda medlem av Åsan jaktlag, selv om jeg er 76 år og avskiltet som aktiv. Jeg har hatt mange rike opplevelser i skogen og i sosiale samvær som jager.
I år møtte jeg opp der jaktlaget møtes etter det første jaget. Der serverte Asbjørn Opsal god og varm lapskaus med mer. Barn og ungdom, kvinner og menn, veteraner og pensjonister strømmet til matstasjonen. Jeg ble overrasket over at Åsan jaktlag hadde så stor oppslutning i forskjellig alder.
En viktig side ved elgjakta er å dele små historier. En gang mistet jeg kontakten med de andre i jaktlaget. Jeg strevde rundt i skogen, klappet i hendene og ropte. Men ingen svarte, og jeg så ingen i nærheten. Så hørte jeg i det fjerne lyden fra en bil. Det førte meg inn på et spennende spor. Jeg gikk i retning lyden og kom fram til veien mellom Opsal og Oftedal. Der fikk jeg sitte på med en bil. Jeg ble kjørt til et sted der jeg trodde det neste jaget skulle være. Men heller ikke der fant jeg jegere eller jagere fra vårt jaktlag.
Jeg ble så kjørt til Lars Gåsland på Høyland der vi slaktet elgene før i tida. Der var jaktlaget samlet, og elgen var skutt. Slik minnes jeg jakta den gangen jeg gikk meg vill.
Jeg legger ved et bilde av Asbjørn Opsal som deler ut lapskaus til Åsan jaktlag 3. oktober 2020.
Lyngdal 22. oktober 2020.
Trygve Omland
Bildet kan inneholde: 1 person, står
Bilde av Asbjørn Opsal som deler ut lapskaus
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg