Glimt fra Grini – Den største fangeleiren i Norge.

Pensjonister fra Lyngdal på Grini

Lyngdal pensjonistforening arrangerte tur blant annet til Grini lørdag 14. september 2019. Leder Roy Eirik Jåbæk tok oss med inn i en vond verden som vi ikke må glemme.

Studer bildene og se om de vekker minner.

Bilde 1: Grini museum.

Bilde 2: Den største fangeleiren i Norge under 2. verdenskrig.

Bilde 3: Herløv Åmland fra Austad i Lyngdal.

Bilde 4.: Skisse over fangeleiren.

 

Bilde 5: Om fangedraktene.

.

Bilde 6: Fangedrakt

Bilde 7: Krigen tok slutt. Freden kom 7. mai 1945.

“Grini var den største tyske fangeleiren i Norge under okkupasjonen.

Leiren ble opprettet av tyskerne 14. juni 1941 i kvinnefengselet på Ila i Østre Bærum, som var påbegynt i 1938 og praktisk talt ferdig 1940, men ennå ikke tatt i bruk. Det var blitt brukt til internering av krigsfanger (offiserer) i april – juni 1940, men stod ellers stort sett tomt. Den første tiden var det ikke flere fanger enn at de kunne innkvarteres i fengselsbygningen, men da fangetallet utpå våren 1942 steg til over 1000, begynte man å bygge brakker, og det ble etter hvert mange av dem. Til tross for store transporter til Tyskland (særlig i 1943, da ca. 2000 ble sendt) steg fangetallet kraftig, spesielt høsten 1942 og i 1944, og leiren ble helt overfylt. Toppbelegget var på ca. 5400, hvorav ca. 600 var kvinner.
Til sammen satt rundt 20 000 personer på Grini; de aller fleste var nordmenn. Av fremmede nasjonaliteter var det flest polakker, sovjetere og franskmenn. 786 Grini-fanger døde, de fleste etter at de var sendt til Tyskland. På Grini satt mange ledende politikere og kulturpersonligheter, og de kontakter som ble knyttet der, fikk betydning for den senere politiske utvikling.” Klipp fra Store Norske leksikon.

Lyngdal 26.09.2019
Foto Trygve Omland.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg