Knut Hamsun kunne blitt lyngdøl

Riksteateret skal spille ”Sult” av Knut Hamsun 10. Mars 2020 i Lyngdal kulturhus. Teaterstykket bygger på den selvbiografiske romanen ”Sult” som kom ut i 1890. Hamsun var på reise til Lyngdal 28 år seinere, altså i 1918, året etter han ga ut hovedverket ”Markens Grøde”, og to år før han fikk Nobelprisen i litteratur. Han var i ferd med å bli verdensberømt, og han var en velstående mann. Da han kom til Lyngdal, sto livet hans i sterk kontrast til livet som fattig, lidende forfatter i Kristiania slik han skildrer det i ”Sult”. Hamsun var nå på leit etter få kjøpt en eiendom i Lyngdal.

Hamsun kom en vårdag med båt til Farsund, og han tok derfra karjolskyss til Lyngdal. Han var på flukt fra det samfunnet som vokste fram etter at første verdenskrig var slutt i 1918. Verdenskrigen hadde forsterket hans avsky for industrialisering, teknifisering og mekanisering. Han ville presentere et alternativt samfunnsliv. Det var velsignelsen ved det enkle, primitive livet knyttet til jorda, gården og naturen. Hamsun hadde skrevet om mannen Isak som med egne hender skaper gården Sellanraa. Hamsun var 59 år da han var på jakt etter en eiendom i Lyngdal.

Hamsun reiste fra Lyngdal som en skuffet mann med kystbåten tilbake til Larvik. Han hadde gått rundt om på Møskeland i Lyngdal og planlagt både det ene og det andre på br.nr. 5 og 6. Hamsun kunne få kjøpt gården til Torkel og Inger Hammersmark, men det var ikke nok for den store dikteren. Han ville også ha gården til naboen Hågan. Hamsun skulle bygge nytt hus, og han skulle bygge noe han kalte ”løvebur”. Han hadde gått den slyngete veien opp til et sted der han fikk panoramautsikt mot elva Møska. Han interesserte seg for elva og fisken. Men han fikk det ikke som han ville, og det var nok tungt å svelge for en stolt natur. Odelsbonden Hågan sa nei til å selge odelsgården for 50 000 kr. Han kunne ikke tenke seg å svikte sine forfedre og selge odelsgården til Knut Hamsun. Og godt var det, tenker jeg.

I et brev skrev Hamsun til sin tillitsmann på Sørlandet, banksjef Birknes i Lillesand:
”Larvik, 17. Mai 1918. Kjær Birknes. Jeg er nys kommet hjem fra en Vestlandstur, jeg var helt i Lyngdal (op av Farsund), der var en herlig liten Eiendom til salgs, store Vidder til Havn og Skog, 90 M, Jord, fruktbar som Eden, men der var ikke en brøkdel av de hus jeg trængte. Det skulle enda ha gaaet an, men jeg hadde en Nabos Hus kloss indpaa mig, og det vilde jeg i alfald ikke ha.”.

Dette brevet sto gjengitt i Arild Hamsuns bok “om Knut Hamsun og Nørholmen”.
Enkefru Anna Benestvedt sa at eiendommen som Hamsun ville ha, lå på Møskeland.

De to bilder fra broa og Breiva ligger nokså nær opp til det stedet som Hamsun ville kjøpe.
Kilder:
Beyer, Edvard har redigert Norges Litteraturhistorie fra Hamsun til Falkberget, J. W. Cappelens Forlag AS,1991, 4. opplag s. 169-171.
Eikeland, Sigurd, LYNGDAL Fra istid til nåtid, 1981, s. 441-442.
Lyngdal 2. Mars 2020
Trygve Omland

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg