Kvellandsfossen i Lyngdal er fredet og full av liv.

Kvellandsfossen i Lyngdal kveder og synger

Endelig var jeg tilbake ved Kvellandsfossen. Jeg har vært der en gang før. Gjensynet ble en større glede enn jeg hadde tenkt. Nistematen kunne vi nyte mellom vårgrønne lauvtrær og lekende lyder fra elva Lygna eller Lyngdalvassdraget.

 

Navnet Kvelland kan tolkes som Kvernland etter en vanndrevet kvern. En annen forklaring på navnet kan ha sin bakgrunn i det gammelnorske verbet å kvede. De varierte lydene fra elva kan minne om å kvede eller synge. Elva er som et instrument eller en stemme som skaper glad sang og skjønn musikk. Jeg slo opp en kjent og kjær sang av Elias Blix fra 1875 som slutter slik:

Du vår med ljose dagar,
med lengting, liv og song,
du spår at Gud oss lagar
ein betre vår ein gong,

då me med vigsla tunge,
med kjærleik heil og klår,
alt utan brest og sprunge
skal lova Herren vår!

Kvellandsfossen ble fredet i 1978, og nå er det et naturreservat. I forskriftene om vern leser vi: ”Formålet med fredningen er å bevare en større edellauvskogforekomst med stor artsrikdom og med innslag av sjeldne plantearter.” Fikk du med det lange, sammensatte ordet på 15 bokstaver? I offentlig skriv er ofte ordene og setningene lange og tunge å lese. Jeg savner mer bruk av verb som forteller om hva som skjer.

 

Hvordan kan turister finne fram til attraksjonen Kvellandsfossen? Gå inn på Internet og se om du finner plan for reise med buss eller tog, eller slå på tråden til ordfører Jan Kristensen. Han sier på Internett: ”Mitt bosted er Kvelland, like ved den flotte elva Lygna og Kvellandsfossen, som med sine spesielle jettegryter er blant Lyngdal kommunes mange severdigheter.”

 

Lyngdal 12.05.2020
Trygve Omland

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg