Lyngdalskua er et ikon

Lyngdalskuas forkjemper ble æresmedlem.
 
Jeg fant en artikkel i Fædrelandsevennen fra 16. Oktober 2003 om Lyngdalskuas forkjemper Ommund Fidjeland (82 år). Han ble hedret som æresmedlem i Lyngdal bondelag for sin innsats for å bevare Lyngdalskua.
Jeg synes det er aktuelt å minne om dette siden Lyngdalskua skal ut av kommunevåpenet.
Fidjeland forteller i avisen at Lyngdalskua er langt mindre kravstor med tanke på kraftfor. Kua er litt mindre enn tradisjonell Norsk rødt fe (NRF-rase) som er mest utbredt nå. Kua tar seg lett fram i terrenget. Som rase har Lyngdalskua stor kulturhistorisk verdi ifølge Ommund Fidjeland. Han var stolt over at Lyngdalskua pryder Lyngdal kommune sitt kommunevåpen.
Ku-rasen ble importert fra Holland på 1800-tallet. Bønder fra hele landet kom til Lyngdal for å få tak i Lyngdalskua. På begynnelsen av 1900-tallet kom NRF-rasen, og da ble det færre og færre som hadde Lyngdalsku. Gården hans ble overtatt av sønnen, og siden av et barnebarn. Det var ca. 12-15 eksemplarer av Lyngdalskua på gården.
I forbindelse med kåring av Ommund Fidjeland til æresmedlem sa bondelagsleder Knut Foss at Lyngdalskua er svært viktig for Lyngdal. Den er et ikon for kommunen.
 
Jeg lurer på hvordan Lyngdal kommune vil ta vare på dette ikonet i den nye Lyngdal kommune?
Hvordan kan vi hindre at vi glemmer Lyngdalskua?
 
Jeg har brukt som kilde og bilder en artikkel av Tom Arild Støle i Fædrelandsvennen 16.10.2003. På bildet ser vi Ommund Fidjeland på Rom i Lyngdal ved gården som lenge tok vare på Lyngdalskua.
 
Lyngdal 5.03.2019
Trygve Omland.
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg