Nærmere deg, min Gud.

I vår koronatid må vi holde avstand til hverandre for å unngå å smitte andre og bli smittet selv. I denne situasjonen med fokus på avstand begynte jeg å tenke på salmen ”Nærmere deg, min Gud”. Det er en bønnesalme der vi viser hva vi ønsker og trenger.
Salmen står plassert i salmeboka fra 1984 under temaet «Trengsel og trøst». Nærmere deg, min Gud kan stå som et motto over livet vårt. Salmen kan løfte sinn og sanser ut av ensomhet og triste tanker.
”Nærmere deg, min Gud” er gjentatt ti ganger i salmens fem vers. Når livet blir tungt og mørkt, kan det være en hjelp å meditere over et kort utsagn.
Orginalteksten er skrevet av den britiske kvinnen Sarah Adams i 1840, altså for 180 år siden.
Sarah Adams døde av tuberkulose bare 43 år gammel etter å ha pleiet sin eldre søster, Eliza, som døde av samme sykdom.
Salmen bygger på et avsnitt i Bibelen om Jakob som er på flukt fra sin bror Esau. Da brødrene var på vei bort fra hverandre, kom Gud dem nær.
Vi leser fra 1. Mos 28, 10-19.
Jakobs eneste hodepute var en stein. Men det er her Gud møter ham i en drøm. Han tok en av steinene der på stedet, la den bak hodet og la seg til å sove. Da hadde Jakob en drøm. Han så en stige som var reist på jorden og nådde til himmelen. Og se, Guds engler steg opp og ned på den. Da stod Herren foran ham og sa: «Jeg er Herren, din far Abrahams Gud og Isaks Gud. Det landet du ligger i, vil jeg gi deg og din ætt. Din ætt skal bli som støvet på jorden. Du skal bre deg ut mot vest og øst, mot nord og sør, og i deg og din ætt skal alle slekter på jorden velsignes. Se, jeg vil være med deg og bevare deg hvor du går, og føre deg tilbake til dette landet. For jeg skal ikke forlate deg, men gjøre det jeg har lovt deg.» Da Jakob våknet av søvnen, sa han: «Sannelig, Herren er på dette sted, og jeg visste det ikke!» Da ble han grepet av frykt og sa: «Hvor skremmende dette stedet er! Her er Guds hus, her er himmelens port.» Morgenen etter stod Jakob tidlig opp. Han tok den steinen han hadde hatt bak hodet, reiste den som en minnestein og helte olje over den. Han gav stedet navnet Betel. Før hette byen Lus.
I en drøm kom Jakob nærmere Gud da han var langt nede i et dypt mørke. Salmen har betydd mye for mange, og den er brukt i mange sammenhenger i møte med døden.
”Salmen er kjent som Titanic-salmen. Nearer my God, to Thee ble spilt på dekket av Titanic 15. april 1912 før skipet gikk under. Det blir fortalt at lederen for skipsbandet hadde et ønske for sin egen begravelse. Han ville at de skulle spille salmen Nærmere deg, min Gud. Wallace Hartley gikk ned med skipet i likhet med samtlige av musikerne om bord. En av dem ble funnet død med fiolinen sin i hånden.” (Salmebloggen, se nedenfor).
I det fjerde verset i salmen synger vi: ”Nåden er all din vei,/oppad den fører meg.” I Guds nåde kommer vi nærmere Gud. Ja, ved å ta imot Jesus, tar Den hellige ånd bolig i oss.
”Kilder: Bibelen, Norsk Salmebok fra 1984, http://salmebloggen.no/2016/02/01/naermere-deg-min-gud/
Lyngdal 13.10.2020.
Trygve Omland
<img class="j1lvzwm4" src="data:;base64, ” width=”18″ height=”18″ />
<img class="j1lvzwm4" src="data:;base64, ” width=”18″ height=”18″ />
<img class="j1lvzwm4" src="data:;base64, ” width=”18″ height=”18″ />
Ingunn Foss, Ingrid Røren og 23 andre
7 kommentarer
1 deling
Liker
Kommenter
Del
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg