Ny giv for Lyngdal Landbruksmuseum?

 

En gruppe ildsjeler bygde opp Lyngdal landbruksmuseum. De fikk Lyngdal kulturpris etter å ha jobbet på dugnad mye og lenge. De er pionerer som brant for å ta vare på gamle gjenstander fra landbruket. Nå ligger disse gjenstandene gjemt bort  i et bygg på området der det årlige dyrskuet blir holdt. Ildsjelene fortjener en stor takk for sin enorme innsats. Jeg håper Lyngdal kommune griper tak i stafettpinnen og finner en verdig vei videre. Nå er det igjen fokus på temaet Lyngdal Landbruksmuseum. Jeg legger her ut et klipp fra en reportasje i Lyngdals Avis 24.01.2019.

Landbruksmuseum.-Fotograf-Bjørn-Bækkelund

Ønsker ildsjeler

I samlingen som er stuet godt sammen på loftet er det langt over ett tusen gjenstander.

– Det er mye forskjellig i samlingen og det er klart det hadde vært gøy å få det inn i et museum igjen. Vi som skole kan ikke lenger ta ansvaret. Vi får gjøre det vi er bra på, nemlig skole – så får andre ta seg av museum. Og det er det vi håper noen vil gjøre, sier Nygård.

Lokalet finnes, men det er en del som skal på plass.

– Det er en stor samling, men kanskje ikke alt trenger å bli vist med en gang. En mulighet er å bruke noe av lokalet det er lagret og heller fylle på med gjenstander gjennom en sesong, sier Kultursjef Jan Seland.

– Hvem skal så ta seg av dette for å få det på plass?

– Vi håper gjennom denne artikkelen at det er noen ildsjeler der ute som har lyst. Det kan være mulig å danne en forening med et styre for museet og drifte det den veien, sier Thor Ove Aas.

Ikke kommunalt ansvar

Da Lyngdals Avis var med på en liten runde tidligere denne uka fikk vi se mange gjenstander. Det er en del av samme sort, men også unike ting – som en lagret gårdsbygning som må være svært gammel.

LAGER: I andre etasje i en av hallene på Dyrskueplassen er det lagret langt over 1000 gjenstander. Foto: Per Thime

– Det er mye historie lagret, og fra kommunen kan vi være behjelpelige med flere ting i en oppstart, men når det kommer til økonomi må nok politikerne på banen, sier Seland.

Han legger til at det nok ikke er et kommunalt ansvar for at dette kommer opp.

– Nei, det er det nok ikke, men vi vet det er en del engasjement rundt dette og vi håper noen vil ta dette videre.

Krever økonomi

Økonomiske midler kan heller ikke ordfører Jan Kristensen love. Han er opptatt av at den store samlingen fortsatt finnes oppe på loftet ved Prestneset – men han hadde også sett at det kom opp igjen som museum.

– En forutsetning for at vi skal få dette til, er at det settes av bevilgninger både til investering og løpende drift. Dersom dette blir en realitet, noe som hadde vært veldig moro, vil en allikevel være avhengig av en stor gjeng entusiaster som er villige til å gå inn med mye dugnad, både til restaurering og registreringsarbeid, sier ordfører.

VEDKLØYVER: Leder av markedsforeningen i Lyngdal og ikke minst en av dem som er involvert i Dyrskue, Thor Ove Aas foran en gammel vedkløyver. – Målet er å få denne i gang igjen, sier han. Foto: Per Thime

– Tror du det er politisk vilje, hvis det er lokaler og penger det er snakk om?

– Et godt spørsmål. Med en trang kommuneøkonomi de kommende årene, som skal dekke innbyggernes behov, må vi første omgang prioritere de lovpålagte tjenester. Deretter må dette sees i sammenheng med alle de øvrige tiltakene som ligger inn under kulturområdet, og så får tiden vise om vi klarer å få dette til, innenfor budsjettrammene fremover.

SE: https://lyngdalsavis.no/nyheter/kultur/ser-etter-noen-som-vil-overta-landbruksmuseet/19.9380

Utvalgt tekst ved Trygve Omland den 24.01.2019

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg