Sørlandsutstillinga i Farsund kommune 2019

GJENBRUK ELLER BRUK DET DU HAR

qrf

Vi var på Nordberg Fort på søndag 4.august 2019. Det minnerike området fra 2. verdenskrig var preget av Sørlandsutstillingen som feirer 50 år fra 1. juni til 30. september.

På vår vandring rundt i landskapet så vi en åpen dør inn til et gammelt hus som hadde sett sine beste dager. Nysgjerrig gikk jeg inn i det gamle huset, der en skulle tro at ingen kunne bo. Ved inngangen fant vi et lite ark med små bilder og små bokstaver. Alt var smått.På arket sto det WHAT WE HAVE . De tingene vi har, har vi. Jeg forsto det slik at nye ting kan bli til ut fra det vi har.

Inne i huset var det mye som kunne se ut som skrot og søppel. Men ga vi oss tid til å fantasere fritt, kunne nye ideer, nye synsvinkler, nye perspektiver, nye tanker vokse fram. Vi har alle noe som vi kan bruke til videre utvikling. Det minner om Askeladden i eventyrene. Han fant stadig ting som andre gikk forbi, overså eller forkastet. Askeladdens holdning har blitt på mote igjen gjennom gjenbruksbutikker.

Ideen om gjenbruk har vi bruk for i mange sammenhenger. Vi trenger den utstøtte Askeladdens fantasi i kampen for å få et bedre miljø og et bærekraftig klima. Moderne kunstnere kan fortelle historier som vi ikke kommer på selv. De kan overraske, sjokkere og provosere så vi kan komme oss opp av gamle, dype hjulspor og kanskje inn på nye, bedre og riktigere stier og veier.

Jeg ble spesielt begeistret for et byggverk for fuglebur satt sammen på en helt uvanlig måte. Fugleburene så ut til å være føyd sammen hulter til bulter, opp ned, på kryss og tvers. Men de hang sammen på et vis i all sitt mangfold.

Hva tenker du når du ser denne installasjonen av et tårn for fuglebur?

Landskapet på Lista er unikt, vakkert, variert, mangfoldig, brutalt og mykt. Ikke minst de mange skjønne, små, skjøre fuglene på Lista kjenner til været og vinden, de barske bølgene og den behagelige atmosfæren.

Kan det være slik at en kunstner her har truffet noe som angår fuglelivet og menneskelivet i kriser, kaos og kampen for å skape livsglede og mening med livet?

Lyngdal 6. August 2019.08.06
Trygve Omland.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg