Symbolsk språk

Symbolsk språk i Spania

I mars 2019 var vi i Syd-Spania i byen Almunecar. Siden vi ikke kunne spansk og få spanjoler snakket engelsk, måtte vi prøve å tolke kroppsspråket, symbolspråket og kunstspråket. Det er spennende å studere på hva det vi ser betyr.
På en vegg i sentrum av byen var det et tydelig symbol for den kristne tro. Vi ser på symboler i byens gater, i utstillingsvindu og på kirkekunst at Spania er preget av katolsk kristendom. Katolikkene gjemmer ikke bort sin religion slik man gjør mer og mer i Norge.
Bildet på veggen viser Jesus-monogrammet Jesus Kristus med fingerspråk som peker oppover, forskjellige farger på klærne med hvitt som renhetens symbol i sentrum. Blått danner bakgrunnen for Jesus, og det kan være symbol for himmelen og det endelige. Nederst på bildet ser vi tegnet for Jesus menneskenes frelser. JHS er de tre første bokstavene i navnet hans på gresk. Når jeg satt på gate-kafeen i dette by-senteret og drakk en kopp cappuccino, kunne jeg se Jesus-monogrammet og bli oppbygget på min kristne tro.
Vi gikk videre opp en bratt bakke til en stor, synlig kirke kalt Iglesia de la Encarnacion som betyr inkarnasjonskirken. Navnet forkynner at Jesus Kristus ble menneske og tok bolig iblant oss. Joh. 1,14.
Vi gikk inn i kirken et par ganger på gudstjeneste og et par ganger for å søke stillhet, be, og se på kunstverkene. Uten å kunne språket i gudstjenesten kunne vi kjenne på stemningen, og vi så at dette er en aktiv, engasjerende kirke. Vi så få ledige benker. Ca. 12 ungdommer deltok med å lese høyt. Presten gikk ned til deltakerne i gudstjenesten, og han hadde tydelig god kontakt. Alle generasjoner var med. Noen knelte, andre reiste seg og noen sto. Det så ut til å være liturgisk frihet. Sangen fylte det store, høyreiste rommet. Moderne hjelpemiddel ble brukt som lerret med tekst når menigheten skulle delta. Når det ikke var gudstjeneste, kunne vi fritt gå inn i kirken.
La oss se eksempler på kunstverk inne i kirken som kunne forkynne uten at vi måtte lære spansk. Plakater var også til å forstå et stykke på vei.

 

 

 

burst

I ettertid tenker jeg ut fra vår evangelisk lutherske tro: For Kristi kjærlighet tvinger oss. Vi vet at én er død for alle, derfor er de alle døde. Og han døde for alle, for at de som lever, ikke lenger skal leve for seg selv, men for ham som døde og sto opp for dem.2 Kor 5,14-15.

 

 

Lyngdal 27. April 2019.
Trygve Omland.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg